Varför ger vi mat i matskål?

Detta inlägget tänkte jag skulle handla om mat. Inte vilken mat som jag tycker är bäst utan hur vi ger den. Dom flesta ger sina hundar mat i matskål. Vilket jag tycker man ska fundera en extra gång på. Varför ge i matskål? Kanske finns det bättre sätt för hunden att få sin mat.

Jag rekomenderar att man slutar eller iaf minskar med att ge mat i matskålen och istället ger hunden en rolig aktivitet med maten. T.ex. om jag har en trädgård kan jag sprida ut maten där så hunden får gå och leta. Vilket är ett väldigt naturligt beteende för en hund. Mina egna hundar älskar det!
Men med lite fantasi så kan man göra så mycket mer än att bara sprida ut maten i trädgården också. Det finns mängder med aktiveringsleksaker eller varför inte göra sina egna.

Att berika hundens liv med något intressant och roligt kan ge hunden så mycket extra. Som jag skrev tidigare i texen så är letande efter föda ett väldigt natruligt beteende för våra hundar. Att få utlopp för sådana beteenden är en viktig del i hundens liv. 

Även dom hundar som är lite "svåra" med maten kan ändra sig totalt när dom får "jobba" lite för att få tag i maten. Värdet på maten verkar öka när hunden behöver göra något för den.

Nosövningar är ju toppen för hunden och med hjälp av att servera maten på ett sätt där hunden behöver använda sin nos för att hitta den så får du ca 2 toppen aktiviteter varje dag. Utan att det behöver ta så mycket tid eller förberedelser för dig.

Här är ett youtube klipp där du kan få lite inspiration.
https://www.youtube.com/watch?v=kz40sZ5ktq8&t=388s

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Hundtokig » Gulahund:  ”Tack för denna intressanta läsning nu har jag lärt mig lite nytt om Gula hund, h..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-