Premack principle

Om du följer mig på Instagram så såg du kanske mitt inlägg där jag frågade om jag var korkad som belönade med något som jag inte ville Chubby skulle göra. Vilket var springa efter rådjur.

Ja här kommer svaret på varför jag gjorde det :)

För många känns det nog väldigt konstigt att låta hunden göra något som man själv inte vill att dom ska göra och är man inte en utbildad tränare så har man kanske inte hört talas om Premack.

Och enligt Premack Principle så är jag absolut inte korkad.

Så vad är då Premack? Premack är, enkelt förklarat, att beteenden med stor sannolikhet kan förstärka(belöna) beteenden med liten sannolikhet.

Så i min film på Instagram så springer ett rådjur när vi kommer på vår runda och ett beteende med stor sannolikhet där är att Chubby vill springa efter. Men när hon har tittat en kort stund så vänder hon sig och kommer in till mig och jag ber om ett sitt. När hon satt sig så låter jag henne springa efter rådjuren en bit.

Det jag då har gjort är att jag har förstärkt beteenden att komma in till mig och sitt med att få jaga efter. Vilket kommer öka sannolikheten att hon inte bara sticker efter rådjuren utan lär sig att för att få möjlighet att springa efter så tar jag kontakt med husse och gör det han ber om. Och detta kan göra att beteendet som var liten sannolikhet kan bli beteendet med stor sannolikhet istället. 

Nu säger jag inte att ni ska göra detta på er promenad då Chubby har förståelse för detta sen innan. Viltintresse är ett svårt beteende och man vill inte få det fel. Sen måste man självklart ha koll så inte någon/något tar skada. Chubby var i koppel så jag visste att rådjuren inte kunde skadas.
Men man kan använda sig av detta i så många fler situationer . T.ex. att hunden sätter sig innan den får hälsa på en person den vill fram till eller 8:ans frestelse i Rallylydnad för att ge två exempel. 

Och såklart funkar det på oss också. Du kanske till och med har använt det på ditt barn. För att få gå ut och leka så ska du göra dina läxor. Att gå ut och leka är förmodligen ett beteende med stor sannolihet och att göra läxorna liten. Så vi förstärker betendet att göra läxor med beteendet att gå ut och leka.

Vill du lära dig och din hund hur detta går till så ta en titt på mina onlinekurser. I månadsprenumerationen så finns kursen Premack där vi lär in hur detta går till. Du hittar dom i menyn längst upp, under kurser och sen onlinekurser så kommer du till min plattform för onlinekurser.

Så istället för att störningar hunden vill åt ska betyda massa tjat och gnäll så kan vi ta vara på dom till vår fördel om vi förstår hur Premack Principle fungerar :)


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Hundtokig » Gulahund:  ”Tack för denna intressanta läsning nu har jag lärt mig lite nytt om Gula hund, h..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-