Om du följer mig på Instagram så såg du kanske mitt inlägg där jag frågade om jag var korkad som belönade med något som jag inte ville Chubby skulle göra. Vilket var springa efter rådjur.

Ja här kommer svaret på varför jag gjorde det :)

För många känns det nog väldigt konstigt att låta hunden göra något som man själv inte vill att dom ska göra och är man inte en utbildad tränare så har man kanske inte hört talas om Premack.

Och enligt Premack Principle så är jag absolut inte korkad.

Så vad är då Premack? Premack är, enkelt förklarat, att beteenden med stor sannolikhet kan förstärka(belöna) beteenden med liten sannolikhet.

Så i min film på Instagram så springer ett rådjur när vi kommer på vår runda och ett beteende med stor sannolikhet där är att Chubby vill springa efter. Men när hon har tittat en kort stund så vänder hon sig och kommer in till mig och jag ber om ett sitt. När hon satt sig så låter jag henne springa efter rådjuren en bit.

Det jag då har gjort är att jag har förstärkt beteenden att komma in till mig och sitt med att få jaga efter. Vilket kommer öka sannolikheten att hon inte bara sticker efter rådjuren utan lär sig att för att få möjlighet att springa efter så tar jag kontakt med husse och gör det han ber om. Och detta kan göra att beteendet som var liten sannolikhet kan bli beteendet med stor sannolikhet istället. 

Nu säger jag inte att ni ska göra detta på er promenad då Chubby har förståelse för detta sen innan. Viltintresse är ett svårt beteende och man vill inte få det fel. Sen måste man självklart ha koll så inte någon/något tar skada. Chubby var i koppel så jag visste att rådjuren inte kunde skadas.
Men man kan använda sig av detta i så många fler situationer . T.ex. att hunden sätter sig innan den får hälsa på en person den vill fram till eller 8:ans frestelse i Rallylydnad för att ge två exempel. 

Och såklart funkar det på oss också. Du kanske till och med har använt det på ditt barn. För att få gå ut och leka så ska du göra dina läxor. Att gå ut och leka är förmodligen ett beteende med stor sannolihet och att göra läxorna liten. Så vi förstärker betendet att göra läxor med beteendet att gå ut och leka.

Vill du lära dig och din hund hur detta går till så ta en titt på mina onlinekurser. I månadsprenumerationen så finns kursen Premack där vi lär in hur detta går till. Du hittar dom i menyn längst upp, under kurser och sen onlinekurser så kommer du till min plattform för onlinekurser.

Så istället för att störningar hunden vill åt ska betyda massa tjat och gnäll så kan vi ta vara på dom till vår fördel om vi förstår hur Premack Principle fungerar :)


 

Läs hela inlägget »

Hej!

Min Youtubekanal kommer vakna till liv igen. Då jag har testat lite tidigare men inte riktigt hittat det som passar mig där. Innan har jag lagt upp lite övningar men jag har mina onlinekurser där man endast betalar 199kr månad och då får tillgång till flera kurser samt en mycket bättre genomgång. Plus att det finns så många som redan delar just den typen av filmer på youtube så kände jag att det var inte för mig. 
Men jag kom på att det kanske skulle vara intressant att få följa min vardag och hur det är att vara företagare inom hund. Så jag frågade på Facebook och Instagram och fick många som visade intresse för detta så snart kommer Youtubekanalen att börja leva igen med detta som ämne. 
Där eller här kan ni ställa frågor, komma med förslag på vad ni vill se m.m. så ska jag försöka inspirera och hjälpa andra som kanske vill starta ett företag inom hund eller bara för att man tycker det är intressant att följa.

Så gå in på länken nedan och börja prenumerera för att vara med från början!

https://www.youtube.com/channel/UCpBlxiqUBrOzsUPkSEYf8yw/

Läs hela inlägget »

Har du hört talas om Gulahund?
 
Tyvärr är det många som inte gjort det. Vilket är väldigt synd. Gulahund betyder att om man har en hund som behöver lite extra utrymme så har man något som är gult på hunden. T.ex. en gul scarf.

Detta gör det väldigt tydligt för alla att man ska ge den hunden lite extra plats. Alltså inte gå fram till den hunden varken med eller utan hund.
 
Varför just den hunden behöver det extra utrymmet kan bero på flera olika anledningar. Men några är att den kan vara sjuk, den tränas, den kanske är osäker med människor eller hundar m.m.
 
Så ser man en hund med något gult på kopplet eller runt halsen så ge dom tid att förflytta sig ifrån dig.
 
Sprid gärna till vänner och familj så fler kan förstå vad gulahund är. Kanske du till och med precis fått ett hjälpmedel till dig själv och din hund.

Läs hela inlägget »

Detta inlägget tänkte jag skulle handla om mat. Inte vilken mat som jag tycker är bäst utan hur vi ger den. Dom flesta ger sina hundar mat i matskål. Vilket jag tycker man ska fundera en extra gång på. Varför ge i matskål? Kanske finns det bättre sätt för hunden att få sin mat.

Jag rekomenderar att man slutar eller iaf minskar med att ge mat i matskålen och istället ger hunden en rolig aktivitet med maten. T.ex. om jag har en trädgård kan jag sprida ut maten där så hunden får gå och leta. Vilket är ett väldigt naturligt beteende för en hund. Mina egna hundar älskar det!
Men med lite fantasi så kan man göra så mycket mer än att bara sprida ut maten i trädgården också. Det finns mängder med aktiveringsleksaker eller varför inte göra sina egna.

Att berika hundens liv med något intressant och roligt kan ge hunden så mycket extra. Som jag skrev tidigare i texen så är letande efter föda ett väldigt natruligt beteende för våra hundar. Att få utlopp för sådana beteenden är en viktig del i hundens liv. 

Även dom hundar som är lite "svåra" med maten kan ändra sig totalt när dom får "jobba" lite för att få tag i maten. Värdet på maten verkar öka när hunden behöver göra något för den.

Nosövningar är ju toppen för hunden och med hjälp av att servera maten på ett sätt där hunden behöver använda sin nos för att hitta den så får du ca 2 toppen aktiviteter varje dag. Utan att det behöver ta så mycket tid eller förberedelser för dig.

Här är ett youtube klipp där du kan få lite inspiration.
https://www.youtube.com/watch?v=kz40sZ5ktq8&t=388s

 

Läs hela inlägget »

Jag har precis öppnat upp för prenumeration på onlinekurser. Tanken är att till ett bra pris kunna få tillgång till flera olika kurser så man snabbt och lätt alltid har något att få inspiration av och övningar att göra.
Man betalar 199kr/månad och kan avsluta och börja när man vill. Varje ny månad kommer en ny kurs läggas till så man alltid har någon kurs att träna på.
Min tanke är att kurserna ska vara lätta att förstå så alla kan snabbt och lätt komma igång med sin träning.
Onlinekurser är ett väldigt bra komplement till "vanliga" kurser. Man har dom alltid med sig i telefon eller dator så länge man har tillgång till internet. Inga tider att passa och man kan träna själv där man vill.
Jag hoppas att många ska tycka att detta verkligen är lika bra som jag tycker och ha väldigt roligt när man går dom olika kurserna!


Här är länk till sidan: https://kia-kaha-dog-training.teachable.com/

Läs hela inlägget »